Why So Serious?
Hur ofta stöter jag inte på marknadschefer som är så rädda för att göra fel? Heller skylla ifrån sig än att ta ansvar för sina beslut. Heller satsa på säkra kort än att få uppmärksamhet. I den tid vi lever i finns nog inget enklare än att tänka utanför boxen för precis alla tror att man gör det utan att defacto gör det.
Min tolkning är att marknadschefen har så många att svara upp till, många får mycket ansvar men har lite erfarenhet av SoMe och har du inte tidigare handlat i SoMe, så är det ett nytt medie. Det går inte att översätta fån traditionella mediaköp i Räckvidd och TRP.
Dessutom verkar många marknadschefer rekrytera unga personer som sociala mediachefer, dom ska ju ha koll på sånt här det vittnar ju deras ålder om. Men oftast har dom lite erfarenhet av yrket trots hög närvaro i kanalerna. Många gånger rekryteras folk dom vill bli kompisar med om dom inte redan är det istället för att titta på vad som är bäst för varumärket. Flera kampanjer skruvas utifrån vem man vill jobba med och sällan på data vad som faktiskt behöver uppnås. Detta snickras allt för oftast ihop i någon slags inhouseproduktion eller när idén redan är satt tar man in produktionbyrå och PR-byrå för själva genomförandet. Ganska snabbt försvinner kampanjen, man skyller på influencern eller PR-byrån och nej den gav inte så mycket effekt som utlovat.
Visst alla vill vara kreatörer men få tänker att verkshöjd och kundnytta måste gå hand i hand. Så man missar målet nästan varje gång. Ställ rätt KPI:er från början och våga testskjuta och skjuta ner sin idé. Alla goda kommunikatörer vet att “döda sina älsklinga”r betyder att man inte behöver baxa ner pengarna med hjälp av en grävmaskin i sjön.
Jag märker också att varumärken många gånger spenderar otroligt olika i Youtubers och influencers på Instagam. På Youtube vågar större bolag satsa mer på yngre målgrupper för att bygga långvarig lojalitet, brand, erinran och räckvidd under lång sikt där man oftast litar på att kreatörer kan sin publik bäst. När samma bolag köper Instagram så spenderas mindre pengar men man handlar med större försiktighet och misstänksamhet. Samma summa ska generera samma som ovannämnda, men för en betydligt mindre budget.
Vi ska inte glömma att Instagram är en bransch som ägs av säljbolag och dom flesta kreativa briefer är säljmaterial “håll produkten nära ansiktet, säg dessa värdeord och hänvisa till en swipeup” zzznaaark. Snart har du köpt en traditionell TV-shop annons utan att du märkte det själv. Varför är uttrycken så olika på de olika medierna undrar jag ? Visst vanebeteende men också trötta man ut marknaden genom att ständigt få grejer krängda på sig, som att man ofrivilligt kastas in på Kiviks marknad då och då i feeden. Det ä nog bara en tidsfråga innan adblockers för sponsrade inlägg blir verklighet .
Instagram själva förutspådde precis som alla andra kännare att allt kommer att gå mot rörlig underhållning 2020 och i oktober i år var detta ett faktum då Instagram lanserade IG-TV-serier. Där du själv kan skapa en genen serie i sin feed. En direkt utmanare mot YT.
I början var produkten ganska Beta och ditt material försvann fort ut i tomma intet och var svårt att ens få tag i efter det sänts. Men nu kan du skapa din egen underhållningskanal eller serie utan problem och oj vad trafiken snurrar på!
I våras i Israel startades det först kostymdrama-serie/doku-formatet på Instastories om en flicka vid namn Eva som dog vid förintelsen, (man hade problem med att nå 20-plussarna som inte kollar på TV eller YT).
1,6 miljoner följare senare och modern historia skrevs. Samma typ av strategi använder ett varumärke i Tyskland bakom sina profiler.
Den som vågar mer vinner mest. Önska mer mod hos marknaden, mer kompetens, mindre nepotism och RIKTIG kreativitet inte bara ett finger i luften. DIY i all ära men ibland är det bra att investera innan för att få ut mer efter...